Επιμ.: Αθανάσιος Μποζίνης | Παρουσίαση Βιβλίων | εκδ. Παπαζήση | 18/1

Ο IANOS και οι Εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν παρουσίαση των νέων βιβλίων των Nazli Choucri & David D. Clark, με τίτλο «Διεθνείς Σχέσεις στην εποχή του κυβερνοχώρου», καθώς και των Ανδρέα Λιαρόπουλου και Αθανάσιου Μποζίνη, με τίτλο «Διακυβέρνηση του κυβερνοχώρου και κυβερνοασφάλεια στις διεθνείς σχέσεις».

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:

Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης

Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Strategic Foresight),  στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης,  Αναπληρωτής Καθηγητής Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου ΑΠΘ

Μποζίνης Αθανάσιος, Κυβερνο-Βιο-Διεθνολόγος,  Επίκουρος Καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας και Νέων Τεχνολογιών – Βιοασφάλειας Πανεπιστήμιου Μακεδονίας ως συγγραφέας και επιμελητής των βιβλίων.

Συντονίζει και αναλύει ο δημοσιογράφος του Vergina TV κ. Ανδρέας Σταματόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Λίγα λόγια για κάθε βιβλίο:

«Διεθνείς Σχέσεις στην εποχή του κυβερνοχώρου»

Μια θεμελιώδης ανάλυση της συν-εξέλιξης του διαδικτύου και των διεθνών σχέσεων, που εξετάζει τις προκλήσεις που προκύπτουν για τα άτομα, τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις και τα κράτη.

Στον ολοένα και περισσότερο ψηφιακό κόσμο μας οι ροές των δεδομένων καθορίζουν το διεθνές τοπίο εξίσου όσο και η ροή υλικών και ανθρώπων. Πώς διαμορφώνει ο κυβερνοχώρος τις διεθνείς σχέσεις και πώς διαμορφώνουν οι διεθνείς σχέσεις τον κυβερνοχώρο; Σε αυτό το βιβλίο, η Nazli Choucri και ο David D. Clark προσφέρουν μια θεμελιώδη ανάλυση της συν-εξέλιξης του κυβερνοχώρου (με το διαδίκτυο ως πυρήνα του) και των διεθνών σχέσεων, εξετάζοντας τις προκλήσεις που συνεπάγεται αυτή για τα άτομα, τους οργανισμούς και τα κράτη.

Οι συγγραφείς εξετάζουν τη διεισδυτικότητα της ισχύος και της πολιτικής στον ψηφιακό χώρο, διαπιστώνοντας ότι το διαδίκτυο εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από τα εργαλεία για τη ρύθμισή του. Αυτό δημιουργεί ένα «δίλημμα συν-εξέλιξης» ‒ μια νέα πραγματικότητα στην οποία οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις επέτρεψαν σε πιο αδύναμους δρώντες να επηρεάσουν ή να απειλήσουν ισχυρότερους, συμπεριλαμβανομένης της παραδοσιακής κρατικής εξουσίας. Η Choucri και ο Clark αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση του ελέγχου στην εποχή του διαδικτύου, την «ανάλυση των σημείων ελέγχου», και την εφαρμόζουν σε μια ποικιλία καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και σημαντικών δρώντων στον διεθνή και τον ψηφιακό τομέα: των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Google. Με αυτόν τον τρόπο θέτουν τις βάσεις για μια νέα θεωρία για τις διεθνείς σχέσεις που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην οποία ζούμε ‒ μια πραγματικότητα στην οποία ο διεθνής και ο ψηφιακός τομέας συνδέονται άρρηκτα και εξελίσσονται μαζί.

«Διακυβέρνηση του κυβερνοχώρου και κυβερνοασφάλεια στις διεθνείς σχέσεις»

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο κόσμος βιώνει μια ψηφιακή επανάσταση. Οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών έχουν θεμελιώσει ένα παγκόσμιο ψηφιακό οικοσύστημα, το οποίο επαναπροσδιορίζει τους τρόπους με τους οποίους οι διεθνείς δρώντες επικοινωνούν, παράγουν πλούτο και ανταγωνίζονται. Ο τομέας του κυβερνοχώρου, έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και τρωτότητες στην παγκόσμια πολιτική. Στον παρόντα τόμο, οι συγγραφείς αναλύουν υπό το πρίσμα του επιστημονικού πεδίου των Διεθνών Σχέσεων μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και το έλλειμα διακυβέρνησης του κυβερνοχώρου. Ειδικότερα, αναλύονται οι κυβερνοεπιθέσεις στο πλαίσιο των διακρατικών συγκρούσεων, η στρατιωτικοποίηση του κυβερνοχώρου, οι παράμετροι που αφορούν το ζήτημα της απόδοσης ευθύνης στον κυβερνοχώρο και ζητήματα που αφορούν τη χρήση του κυβερνοχώρου από μη κρατικούς δρώντες, Επίσης αναλύονται από τους συγγραφείς, το κυβερνοέγκλημα, η κυβερνο-βιοασφάλεια και ο τρόπος με τον οποίο το Ισλαμικό Κράτος αξιοποιεί το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση των υποστηρικτών του. Τέλος, αναλύεται η χρήση των κρυπτονομισμάτων που εγείρουν θέματα ασφάλειας, αφού αφενός οι κάτοχοί τους είναι δυνατό να πέσουν θύματα απάτης και αφετέρου τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια παράνομων δραστηριοτήτων.